Rekord v dálkové dopravě vody

V sobotu 11.6.2011 čekala naší techniku dlouhá cesta. Pelhřimov žijící tento den rekordy a blížící se vyhlášení rekordů roku slibovalo zajímavé zpestření pro naše hasiče. S redakční sajdou Jardy Roseckého jsme vyrazili už kolem 12té a cestu si trochu prodloužili přes jihlavský motosraz s krátkou společnou projížďkou.

Po ní hurá na Pelřimov za rekordy a zábavou. Okoukli jsme náměstí, zmapovali terén a netrpělivě čekali na příjezd naší Máni (Praga RN) se zbytkem posádky. Máňa statečně dojela a při příjezdu na pelhřimovské náměstí budila společně s Jawou 250 se sajdou velký zájem přihlížejících. I po umístění obou strojů u budovy muzea lákaly návštěvníky dne rekordů a informačními cedulemi sdělovali podrobnosti k rekordu v dálkové dopravě vody.

Postupně se na náměstí dostavili funkcionáři Sdružení hasičů Čech a Moravy, aby po osmé hodině večerní převzali společně s Jirkou Sáblíkem, organizátorem a otcem myšlenky rekordu, ocenění za rekord roku 2010 v kategorii kolektivů od starosty města Pelhřimov a přednosty Kraje pana Běhounka.

Následovalo vyhlášení rekordů v dalších kategoriích a zajímavý program plný hudby a zábavy. Atmosféru tohoto dne zakončeného ohňostrojem vám přiblíží video a pořízená fota.

Fota můžete vidět ve Fotogalerie 11.06.2011 Galavečer rekordů Pelhřimov 

Video:

REPORTÁŽE - FOTKY - VIDEA

8. května 2010 - Dolní Loučky - Devět skal - 63,46 km
oficiální rekord v dálkové dopravě vody ze stroje do stroje


Máte potíže se zobrazením, některých článků nebo fotogalerií? Doporučujeme použít prohlížeč FIREFOX, INTERNET EXPLORER verze 8 nebo GOOGLE CHROME.

 

Nazdar hasiči - bratři a sestry, ostatní návštěvníci webu NOVEDVORY.EU,
v tomto článku vám přinášíme spoustu informací, fotografií a videí z akce "Rekord v dálkové dopravě vody".
 


OBJEDNÁVÁNÍ UKONČENO, předměty rozeslány:

Ve spolupráci se zkušenou firmou zabývající se výrobou reklamních předmětů jsme pro vás na základě velkého zájmu připravili nabídku triček, sady 2 DVD a půllitrů (za velmi dobré ceny). Vše s kvalitním potiskem v designu REKORDu.

Věříme, že dodávky balíků proběhly v pořádku, jste s kvalitou provedení předmětů spokojeni a budou pro vás výbornou památkou na celou akci.
 

Bohumil Marek - Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


fakta k rekordu:

DEVĚT SKAL 2010 - 8.5.2010
Rekord v dopravě vody na dálku

Trasa: Dolní Loučky (295 m n.m.) – Devět skal (836 m n.m.) převýšení trati 541 metrů
Délka trasy: 63,46 km
Začátek čerpání vody v Dolních Loučkách: 10:35 hodin
První výstřik na Devíti skalách: 17:30
Konec akce: 17:40 (rekord uznán agenturou Dobrý den)
 
Technické údaje: 
  • akce se zúčastnilo celkem 288 sborů dobrovolných hasičů z toho 287 z České republiky a 1 sbor ze Slovenska
  • celkem bylo použito 234 čerpadel
  • použito bylo celkem 3 553 hadic B
  • spojení zajišťovalo celkem 291 radiostanic
  • na akci se podílelo celkem 2 592 hasičů (z toho 1 669 mimo okres Žďár nad Sázavou)
  • v hadicích v době rekordu bylo celkem 300 m3 vody
  • bylo přemístěno 580 m3 vody
  • v době čerpání protékalo v hadicích 36 m3 za hodinu

 


příběh rekordu slovem velitele SDH Nové Dvory Jiřího Sáblíka:

A je to tady, sen se stal skutečností.

7. května 2010 v odpoledních hodinách se začaly sjíždět hasičské vozy se svými posádkami na ojedinělou a svým rozsahem obrovskou mega akci. Celkem 288 sborů z celé České republiky, mezi nimiž byl i jeden ze Slovenska, mělo sraz v atraktivním prostředí westernového městečka Šiklův mlýn na Vysočině.
 
Náš sbor dobrovolných hasičů je totiž požádal o pomoc při realizaci snu našeho velitele, připravovaného již třetím rokem a to pokusit se překonat rekord v dálkové dopravě vody. Trasa byla vytyčena od nejníže položeného sboru žďárského okresu z obce Dolní Loučky do nejvýše položeného bodu, a to na vrchol Žďárských vrchů Devět skal.
 
Již dva dny před příjezdem přihlášených sborů bylo jasné, že nám počasí moc přát nebude, ale my hasiči nejsme z marcipánu a tak bylo vidět, že všichni přijeli nadšení a odhodlaní udělat vše proto, aby byl rekord pokořen. Dobrou náladu jim nezkazila ani takzvaná mokrá varianta ubytování, kterou jsme museli použít z důvodu velkého mokra. V 19:30 proběhla porada velitelů, po níž si každý velitel úseku odvedl sobě svěřené sbory a podal jim bližší informace. Také se tam projednala problematika spojení a většina velitelů odešla za naším spojařem Ivošem Hánou a jeho kamarády, kteří jim přeladili vysílačky tak, aby byli schopni se na akci domluvit.
 
Tři obrovské rány z děla, kterými budil hasiče do nového deštivého dne místní pyrotechnik 8. května 2010 v 5:00 hodin ráno, museli vzbudit i ty jedince, kteří to večer s alkoholem trošku přehnali a tak se začala většina hasičů trousit na snídani. Po ní se začaly sbory postupně rovnat u výjezdu z areálu. Jako první odjížděl úsek číslo 1 na svoje předem určené stanoviště. Rozjíždění vozidel bylo velice zdlouhavé, ale i přes to v 8 hodin a 30minut byli všichni na svých stanovištích.
 
Pak začalo plnění hadic vodou z místních zdrojů a cisteren. S tím bohužel začaly i první problémy. Na prvním úseku se utrhla promočená krajnice pod cisternou plnou vody a tak chvíli trvalo než ji chlapi vypustili a jinou cisternou ji vytáhli ze škarpy. Na jiném místě nám chybělo přes dvacet hadic. Prakticky celé jedno stanoviště se nám někam ztratilo a my jsme museli sáhnout po nabídnuté pomoci HZS Žďár nad Sázavou a poslat na místo hadicový přívěs. Až dodatečně jsme zjistili, že ty zatoulané hadice byly úplně jinde, než kde měly být a ležely na krajnici bez využití. Ale díky nim jsme zapojili do akce také profíky a myslím že i pro ně to byl velký zážitek.
 
V 10:30 byla celá akce odstartována a voda se začala pomalu hýbat. Ovšem první úsek byl asi nějaký zakletý a chvílemi mi bylo jeho velitele Mirka Mateji až líto. Vždyť co on musel vyměnit stříkaček a hadic to snad nikdo jiný na trati. Například náš trumf v rukávu stříkačku TOHATSU, kterou jsme nasadili jako první stroj, musel měnit jako první a to snad po půl hodině kvůli přehřívání. On ovšem prokázal, že je člověk na pravém místě a s pomocí Ivoše Hány (našeho spojaře) si dokázal se všemi problémy perfektně poradit. A vlastně většina velitelů celou akci zvládla na výbornou. Jeden příklad za všechny. Velitel třetího úseku Karel Voneš perfektně zareagoval na to, že dlouho nedostal vodu a tak ji začal dodávat z potoka v obci Strážek. Než se k němu dostala z druhého úseku a mohl vedlejší zdroj odpojit, tak stihl dotlačit vodu až na konec sedmého úseku. To byla zásadní věc, která nás dovedla k úspěchu.
 
Přiznám se, že kolem šestnácté hodiny jsem ztrácel naději i já věčný optimista a vyrazil jsem společně s Ivošem Němcem, Láďou Halíkem, Martinem Šmídem a Lenkou Neuvirtovou řešit problémy s nedostatkem vody na druhém úseku. Stanoviště po stanovišti jsme postupovali a na pár místech se snažili odstraňovat drobné chybičky. Věřím, že jsme tím přispěli tomu, že se voda začala opět hýbat. Ze všech stran jsem cítil obrovskou nervozitu a strach ze zklamání. Jako by to bylo před pár vteřinami slyším v uších tu prosbu z prvního úseku, na který se snášela bouřka „Jirko, kluci jsou unavený a je tady veliká bouřka, co kdybychom to ukončily“? A já věděl, že se voda blíží na osmý úsek a ten byl perfektně zavodněný. A tak jsem je prosil, ať to vydrží aspoň deset minut, že už jsme skoro tam. Pak už to byl obrovský fofr. Malinko nám těch deset minut protáhla praská hadice C těsně před vrcholem a na poslední chvíli i prasklá poslední hadice B hned před parní stříkačkou.
 
Hlavně díky obrovskému odhodlání všech hasičů a zejména těch na prvním úseku se nám podařilo deset minut stříkat na vrcholku nejvyšším. My jsme nervózně chodili po zasetém poli někde u stanoviště 115 a čekali na oficiální uznání rekordu. A v 17 hodin a 25 minut to přišlo. Ten obrovský balvan, který nám všem spadl ze srdíčka, když jsem do vysílačky všem velitelům hlásil, že rekord padl, ten si ani neumíte představit. Co potom nastalo, byl krásný pocit vítězství, který byl cítit ze všech stran. Všude panovalo nadšení, houkaly hasičský auta a myslím, že snad každému, který se pohyboval okolo, bylo jasné, že jsme to dokázali. Pak už jen zbývalo vyřídit papíry s agenturou Dobrý den, posbírat vypůjčené vysílačky a jít na závěrečné vyhodnocení.
 
Co se dělo tam, to snad nemusím nikomu povídat a ten kdo to nezažil, nikdy nemůže ani tušit, co jsme tam prožívali. Ta neuvěřitelná energie, radost a pocit dobře vykonané práce byla cítit z každého přítomného hasiče. Pro mě osobně to byl krásný zážitek, který si určitě budu pamatovat do smrti a dá se porovnat snad jen s narozením dítěte. Jsem si jist, že každý z nás odjížděl domů s obrovskou fůrou zkušeností a že v případě potřeby u požáru vytvořit dálkovou dopravu vody, nikdo nezaváhá a bez problémů svůj úkol splní. Byl to víkend, kdy jsme byli všichni na stejné lodi, dokázali táhnout za jeden provaz a já jsem vám všem za toto moc vděčný. Z celého srdce vám děkuji, že jsme dokázali všem pochybovačům, kteří nás odsuzovali a tvrdili, že zničíme spoustu stříkaček a hadic, že neměli pravdu a že i nemožné věci se dají obrovskou vůlí, vytrvalostí a odhodláním dokázat. Přeji všem mnoho zdraví, štěstí a pohody v osobním životě a někdy příště snad AHOJ.

Jiří Sáblík


informace a dokumenty k přípravám na rekord:

http://www.novedvory.eu/hasici/125-pokus-o-prekonani-rekordu-v-dalkove-doprave-vody


média:


VIDEO z odpoledních novin 9.5.2010 na TV NOVA
(posuňte si posuvník videa na začátek zprávy k rekordu 15:15, končí na pozici 17:03)

... nebo shlédněte samotnou reportáž k rekordu na TN.CZ
(bez uvedení moderátory zpráv TV NOVA) 
 


 

Zpravodajství TVV 13. 5. 2010
http://www.stream.cz/video/468785-zpravodajstvi-tvv-13-5-2010


tisk:

9.5.2010 ... Tachovský deník - ČLÁNEK na internetu

13.5.2010 ... ČLÁNEK v tisku, ČLÁNEK na internetu

13.5.2010 ... Vysočina - regionální týdenník - ÚVODNÍK, ČLÁNEK

13.5.2010 ... Náchodský deník - ÚVODNÍK, ČLÁNEK

18.5.2010 ... Jihlavské listy - ČLÁNEK 


fota:

Račte se pohodlně usadit do "SAJDY" naší redakční JAWY 250,
svezeme vás akcí rekordu od začátku do konce...

Začínáme u fotek, a že jich není zrovna málo.
(Původním záměrem bylo nafotit vás po trase rekordu úplně všechny. Ale i při celkem svižném tempu nám s pár přestávkami zabral průjezd celé trasy cca 5hod. Tak se na nás prosím nezlobte, pokud se ve fotogalerii k průjezdu celé trasy nenajdete. Pokud zde chybíte nebo jsme projížděli rychle a jste lehce rozmázlí a máte vlastní fotku vašeho sboru z trasy, pošlete nám prosím jednu nebo více na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (stačí ve velikosti cca 1024x768 bodů). Doplníme ji sem. To platí i pro jakékoliv jiné zajímavé fotky z akce.

SDH Nové Dvory - Rekord v dálkové dopravě vody 8.5.2010 - Pátek - příjezd na Šiklův mlýn a večer 7.5.2010 » Pátek - příjezd na Šiklův mlýn a večer (116)
SDH Nové Dvory - Rekord v dálkové dopravě vody 8.5.2010 - Sobota - vstávání a ranní odjezd na trasu 8.5.2010 » Sobota - vstávání v 5h a ranní odjezd na trasu  (223)
SDH Nové Dvory - Rekord v dálkové dopravě vody 8.5.2010 - Sobota - průjezd celou trasou 8.5.2010 » Sobota - průjezd celou trasou (843)
SDH Nové Dvory - Rekord v dálkové dopravě vody 8.5.2010 - Sobota - vyhodnocení a večer na Šikláči 8.5.2010 » Sobota - vyhodnocení a večer na Šikláči (60)
SDH Nové Dvory - Rekord v dálkové dopravě vody 8.5.2010 - Sobota - letecká fota od Jiřího Trojana 8.5.2010 » Sobota - letecká fota od Jiřího Trojana (112)

Fota pořídila moto jednotka Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.: Bohumil Marek & Jaroslav Rosecký, letecké snímky Jiří Trojan.


videa:

SUPER video od Klárky Pospíšilové a Hanky Králové

7.5.2010 » Pátek » Příjezd na Šiklův mlýn a večerní dění
 

8.5.2010 » Sobota » Probuzení kempu a odjezd na trasu rekordu

8.5.2010 » Sobota » Dolní Loučky (start 10:35) - Devět skal (konec 17:55)

8.5.2010 » Sobota » další videa z odjezdu na trasu a z konce trasy
 

8.5.2010 » Sobota » 18:00 Devět skal
Potvrzení rekordu p. Doležalem z Agentury Dobrý den z Pelhřimova u parní stříkačky na Devíti skalách:
 

8.5.2010 » Sobota - rozhovory s hasiči - Devět skal

8.5.2010 » Sobota - večerní slavnostní vyhlášení rekordu

Od Křemílka: http://www.stream.cz/video/467058-vyhlaseni-vysledku-rekordu-dalkove-dopravy-vody
Od SDH Lipnice n/S: http://www.zkouknito.cz/video_60825_svetovy-rekord-v-vody-zaverecny-ceremonial

8.5.2010 » Sobota - rockový večer s kapelou EXIT a houkající noční kemp

Videa mimo slavnostního zakončení pořídila moto jednotka Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.: Bohumil Marek & Jaroslav Rosecký

8.5.2010 » Sobota - video natočené z letadla (by Jiří Trojan)
 

Věřte nebo ne, ale náš rekord získal titul REKORD ROKU 2010 v kategorii kolektivů. Toto ocenění nám bude předáno 11. června 2011 na slavnostním gala večeru na pelhřimovském náměstí. Program gala večera je níže. Kdo by měl zájem, přijďte nás podpořit (samozřejmě v hasičským) ať se poznáme. Co mám reference, tak tato akce bývá velice pěkná a je zaplněné celé náměstí. Dále mě oslovil jeden z majitelů agentury Dobrý den, že se letos vydává nové vydání knihy rekordů, kde je již náš rekord zveřejněn na 10 straně a uprostřed listu je natištěn certifikát, na kterém, pokud byste chtěli, může být natištěn název vašeho sboru a nebo přímo jméno zúčastněného hasiče. Pokud byste měli zájem o tuto knihu a nebo certifikát, bližší informace najdete v přílohách na konci článku. Prosím v případě vašeho zájmu, si tuto knihu objednávejte přímo u agentury Dobrý den. Ještě jednou vám všem děkuji za pomoc a přeji všem hodně zdravíčka a spoustu hasičských, ale i jiných úspěchů.

Ahoj všem s pozdravem Jiří Sáblík velitel SDH Nové Dvory.

Více o akci v Pelhřimově zde.


Galavečer rekordů

sobota 11.6.2010
 
Inspice - Miloš Vosyka + Zdeněk raf + Martin Jonáš (..?)
Moderátor - Raf a Míra Marek
Koncert - Blue Effect
Další program – Jarka Urbanová, BMX show, hodonínské mažoretky – rekord s bublifuky, Matěj Kodeš – bubble show, Petr Fiedor, …
 
Scénář bude ještě upřesněn, časy jsou pouze orientační…
 
Sraz účastníků galavečera je v 18.30 hodin za festivalovým hlavním pódiem.
 
Od 18.00 stavíme pódiovku Blue Effect + zvučíme 
Od 18.30 hodin rozdáváme bublifuky …
 
19.45
BMX show
 
19.55
Bublostroj valí bubliny (přiveze ho Matěj)
 
20.00
Mažoretky Hodonín + Matěj Kodeš – mýdlový princ – společný rekord s bublifuky (dodá Matěj, nebo mažoretky)
 
20.10
REKORDMAN ROKU – kolektiv
Marek Kubeš + 1 - fanfára + velkoplošná projekce - nominace + příchod rekordmana
Dálková přeprava vody pomocí hasičských hadic a čerpadel
287 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky a 1 sbor ze Slovenska dokázaly z hadic a čerpadel pospojovat 63,46 km dlouhé vedení, kterým následně po dobu 10 minut proudila voda. Zapojeno bylo 3553 kusů hadic „B“, 234 čerpadel, sbory se domlouvaly pomocí 291 radiostanic a do akce se zapojilo celkem 2592 dobrovolných hasičů. Jednotlivá stanoviště, která tlačila vodu dál, byla od sebe vzdálená 200-300 m. Voda byla do systému doplňována cisternami rozmístěnými po trase a v průběhu cesty překonala převýšení 541 m. Poslední úsek byl obsluhován historickou parní stříkačkou. V době rekordu bylo v hadicovém vedení 300 m3 vody a přemístěno bylo celkem 580 m3 vody. Při čerpání protékala voda hadicemi rychlostí 36 m3/h. Rekordu bylo dosaženo 8. května 2010. Vše začalo v 10:35 hod nabráním vody z říčky v Dolních Loučkách a skončilo v 17:40 hod výstřikem vody na vrcholu Devíti skal.
 
20.20
Jarka Urbanová – 2 kusy
 
20.25
REKORDMAN ROKU – ženy
Marek Kubeš + 1 - fanfára + velkoplošná projekce - nominace + příchod rekordmana
Čokoládový zámek
Největší replika skutečně existující stavby zhotovená výhradně z cukrářských materiálů Jana Dostálová, studentka Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka, oboru cukrář vytvořila pod vedením autorky námětu a učitelky odborného výcviku v jedné osobě, Jaroslavy Havlové věrnou kopii francouzského zámku Chaumont stojícího v údolí řeky Loira. Při výrobě objektu, který má 50 cm na výšku a plošný rozměr 86 x 86 cm, bylo v průběhu čtyř měsíců použito 25 kg bílého plastického fondánu (cukrová modelovací potravinářská hmota), karamel tvořící výplně oken a 3,6 kg vysoce kvalitní čokolády, z níž bylo kromě jiného zhotoveno i několik set miniaturních hnědých šindelů pokrývajících střechu zámku dokončeného v dubnu 2008. V témže roce s ním autorka získala zlatou medaili na světové gastronomické olympiádě IKA 2008 v německém Erfurtu. Unikátní objekt byl do České databanky rekordů Agentury Dobrý den Pelhřimov zaregistrován 28. května 2010 a ve stejný den zástupci SŠGS Nová Paka i předán do expozice Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov. //Čas věnovaný práci na objektu představoval mnohdy i 7 hodin denně, celkem asi 400 hodin práce, škola dokonce objednala cukrářkám pokrývače, kteří je školy na téma, jak má vypadat střecha a její vazba, aby vše dokonale klaplo a odpovídalo skutečnosti. Stavba je zhotovena bez pomoci jakékoliv konstrukce, výhradně z toho co se dá sníst. Mgr. Petr Jaroš - SŠGS, Masarykovo nám. 2, 50927 Nová Paka - zástupce ředitele, 604168958, 493723784, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., www.ssgsnp.eu
 
20.35
Tygřice Tajga je odchovancem pan Jaromíra Joo v zájmovém chovu tygrů Sibiřských. Otcem je tygr Macho z německého chovu a matkou tygřice Jena z chovu pana Joo. Jde o tygra Ussurijského, který je největší kočkovitou šelmou světa. S matkou tohoto exempláře, Jenou dosáhl pan Joo svou zápisů do knihy Českých rekordů. Tajga je ojedinělým exemplářem, váží okolo 240kg a je odmala vychována k soužití s člověkem.
 
Poděkování partnerům festivalu:
Město Pelhřimov, Masarykovo náměstí 1, Pelhřimov
Kraj Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava
ADÉLKA a.s., U Pekárny 849, Pelhřimov
NEZA Pelhřimov, spol. s r.o., K Silu 1966, Pelhřimov
TITAN a.s. Pelhřimov
VSP DATA, a.s., Údolní 2188, 390 02 Tábor
Rádio Region
 
20.45
Taneční klub Pelhřimov – soutěžní skladba
 
20.50
REKORDMAN ROKU – MUŽI
Marek Kubeš + 1 - fanfára + velkoplošná projekce - nominace + příchod rekordmana
Předání cen a diplomů – Martine, nemohl ty bys něco..? - show
Stock Saw – řezání kmene motorovou pilou
Dřevorubec Martin Komárek dokázal v disciplíně Stock Saw – řezaní kmene klasickou motorovou pilou dosáhnout času 9,445 sekundy. Rekord padl v americké sérii Stihl Timbersports (pravděpodobně v září 2010). // V 25leté historii je prvním Evropanem, který se dostal do závěrečných finálových bojů, kde nakonec obsadil sedmé místo. Americká profesionální série je považována za nejprestižnější v tomto sportu. Podle všeho se Komárek zapsal do historie v pravý čas. Příští rok by se měla tato série uzavřít jen pro zástupce amerického kontinentu.
 
21.05
Jarka Urbanová – 2 kusy
 
21.15
Rekordmanská síň slávy
Železný ZEKON + vystoupení
 
21.30
Bubble show – Matěj Kodeš
 
21.40
Rekordmanská síň slávy
Jiří Hanzelka - Miroslav Zikmund - legendární dvojice cestovatelských průkopníků
 
21.50
Jarka Urbanová – 2 kusy
 
21.55
kategorie Slovensko
Marek Kubeš + 1 - fanfára + velkoplošná projekce + příchod rekordmana
OŠČADNICA 19. 2. 2010 - Neďaleko lyžiarského strediská Veľká Rača na Kysuciach sa tisícka žiakov základných škôl počas jednej hodiny postavila 1.119 snehuliakov, ktoré mali  minimálnu výšku 120 centimetrov, nos z mrkvy a uhľové gombíky. Vďaka dobrým snehovým podmienkam tak žiaci tamojších škôl vytvorili ustanovujúci slovensky a svetový rekord v tejto netradičnej disciplíne. Organizátor akcie Ľubomír Kubla si tak pripísal na svoje konto už druhý svetový rekord. Šéf novopostaveného horského hotela Marlene v Oščadnici (pri Dedovke) pred rokom stavali v 8 hodinovom časovom limite 1.386 snehuliakov. Tento rok podľa pravidiel z londýnskeho ústredia stačila na toto hodina. Verdik však bude známy až po niekoľkých mesiacoch.
 
22.00
Mažoretky Hodonín – čertice + světelné hůlky
 
22.05
Petr Fiedor – minutovka plivání ohně – pokus o rekord (skončí nějakým modrým efektem..?)
 
22.15
Blue Effect - koncert
 
23.45
Ohňostroj

 

Krajské záslužné medaile letos získalo 22 osob, mezi nimi náš velitel Jiří Sáblík!

Čtvrtým rokem kraj Vysočina oceňuje zástupce složek Integrovaného záchranného systému kraje Vysočina. V minulosti bylo za své mimořádné pracovní výsledky, budování krajského integrovaného systému a především za záchranu nebo pomoc při záchraně lidského života oceněno již 73 lidí. Ve čtvrtek 12.5.2011 večer v Horáckém divadle v Jihlavě předal hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek dalších 22 ocenění.

Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina a KSH ČMS:

Jiří SÁBLÍK
Člen dobrovolných hasičů v obci Nové Dvory na Žďársku. Otci myšlenky i iniciátorovi akce Dálková doprava vody ze stroje do stroje „Devět skal 2010“ se podařilo 8. května 2010 během cca 7 hodin udělat rekord v dálkové přepravě vody na 63 km 460 m s převýšením 541 m. Jiří Sáblík v tom nebyl sám, dokázal přesvědčit  288 sborů dobrovolných hasičů – tedy 2592 osob. Je silnou osobností se schopností dokázat velké věci.


HZS kraje Vysočina: zleva Jiří Bláha, Vítězslav Hess, Miroslav Ježek, Petr Krátký, Josef Meloun, Jiří Sáblík, František Šandera, Jiří Šindelář, Pavla Švaříčková a František Vostárek, v pozadí hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, Jan Slámečka a ředitel HZS kraj

Kulturní část programu Slavnostního večera udílení Záslužných medailí kraje Vysočina připravila taneční skupina Street Busters a cimbálová kapela Fjertůšek.

(zdroj: http://www.kr-vysocina.cz) Celý článek na stránkách Kraje Vysočina.

 8.května 2010

SEN SE STAL SKUTEČNOSTÍ!!!

Oficiální rekord v dálkové dopravě vody ze stroje do stroje je nyní 63,46 km.
Podařilo se jej zdolat na trase Dolní Loučky - Devět skal
za necelých 7 hodin.


Velký dík patří všem zúčastněným sborům a všem, kteří se na této akci podíleli.


Informace, fotky a videa naleznete ve článku
Jak se dělá rekord v dálkové dopravě vody



OBJEDNÁVÁNÍ UKONČENO - zadáno do výroby:

Ve spolupráci se zkušenou firmou zabývající se výrobou reklamních předmětů jsme pro vás na základě velkého zájmu připravili nabídku triček, sady 2 DVD a půllitrů (za velmi dobré ceny). Vše s kvalitním potiskem v designu REKORDu.

Bohumil Marek


 

 Telefoní kontakt na pořadatele je:
Jiří Sáblík 777 867 955
Luboš Zeman 602 520 418

Informace k přípravám pokusu o překonání rekordu v dálkové dopravě vody naleznete v přílohách.

 


6.5.2010
...poslední info před akcí. Protože nám počasí zatím vůbec nepřeje, musíme přistoupit ke krizové variantě mokrého ubytování. Vozidla se budou parkovat na zpevěných cestách a vy budete stavět stany v kempu okolo. Bohužel tím nejsme schopni dodržet slib, že budete spát u svých aut. Ale myslím že když budete od nich mít postavený stan 30m, tak to nebude takové neštěstí. Všem se moc omlouvám, ale počasí se mě poručit nepovedlo. Plánek rozmístění parkovacích míst pro stanoviště najdete níže v přílohách.


6.5.2010
...protože den před akcí se nám odhlásil 1 sbor, jsem nucen reagovat a měnit rozmístění sboru po trati. Opět se nám nepatrně změnilo, tak se na to mrkněte. Musím se přiznat, že momentálně nemám strach z toho, jestli ten rekord uděláme či ne, ale z toho jestli splníte slovo hasiče, které jste nám dali a přijedete. Věřím že už se oddělilo zrno od plev a nikdo se již neodhlásí. Takže za 27hod. ahoj.


2.5.2010
...bylo dokončeno přesné rozměření trasy a označení stanovišť. Z původních 62 km se nám trasa protáhla na 63 460m a k tomu se dva sbory odhlásily. Proto jsme museli trošku přepracovat rozmístění sborů. Mrkněte se na to, aby jste se třeba nedivili že jste najednou jinde. Takže v pátek všichni nashle.


17.4.2010
...dnes jsme se opět sešli, tentokrát 26 sborů na 8. úseku trasy a zkoušeli dopravit vodu hadicemi na vzdálenost 4,5km.
Více informací, fotek a videí z akce je v článku pod tímto odkazem.


10.4.2010
...dnes jsme poprvé zkoušeli naostro nárůst tlaků v hadicích na trase z kopce u Jeřábkova mlýna.
Více informací, fotek a videí z akce je v článku pod tímto odkazem.


1.4.2010
...tak proběhla další schůzka organizačního štábu, která tentokrát byla přímo v areálu Šiklův mlýn v tamním hotelu. Zúčastnil se jí také majitel pan Šikl a jeho tým. Na začátku jsme se domluvili, že do kempu se nevejdeme a všechny sbory ubytujeme na letišti, které je přímo v areálu. Doprovodný program po akci bude přímo v srdci městečka v amfiteátru, ve kterém normálně probíhají ukázky westernu. Do tohoto prostoru se vejde 3000 osob a mi tam uděláme závěrečné vyhodnocení akce, bude tam hrát k poslechu rocková kapela EXIT, jestli se zadaří tak uvidíme ohňostroj a pokud bude filmové studio, které celou akci natáčí schopné dodat nějaký materiál, bude tam projekce dění po trati. Myslíme že to je ideální místo, ovšem má to jednu chybičku a to takovou, že sice budete v centru dění u všech hospůdek a restaurací, ale bohužel tak 300m od vašich mazlíčků a stanů. Proto s tím všichni počítejte a  svoji techniku si zabezpečte tak, aby vám nikdo nemohl nic odcizit. Ale věřím, že tam budeme jenom samí hasiči, tak snad sami sobě nic brát nebudeme. Příště se organizační štáb sejde 10.4.2010 na největším stoupání na trati a to u Jeřábkova mlýna, kde chceme vyzkoušet různé varianty problémů, které mohou při akci nastat a to jak do kopce, tak hlavně dolů z kopce. Samozřejmě že vám dám vědět, jak se nám dařilo.


26.3.2010
...právě jsem se dozvěděl, že kamarádi hasiči z Ostravska nám domluvili pomoc od tamního hasičského záchranného sboru, který přiveze na naši akci padesát radiostanic a jeden převaděč. Děkujeme za pomoc HZS ale hlavně sboru, který tuto pomoc domluvil. Jinak 1.dubna nás čeká další schůzka organizačního štábu, tentokrát přímo na Šiklově mlýně. O ní vás samozřejmě budu informovat.


15.3.2010
...jsem měl schůzku s panem BC.Ivo Hánou, který je vedoucí oddělení komunikačních a informačních systémů HZS kraje Vysočina. Spolu jsme pak řešili problémy které mohou nastat při spojení celé trasy radiostanicemy. Touto cestou bych chtěl poděkovat celému vedení HZS kraje Vysočina a zvláště pak panu Hánovi, za velice vstřícný přístup z jeho strany a za snahu vytvoření dobře fungujícího spojení. Jistě jsou na trati velice problematické místa, ale jsem si jist že s jeho pomocí to zvládnem.


25.2.2010
...se opět sešel organizační štáb, aby se poradil na přípravách rekordu a rozdal si nové úkoly potřebné pro tak náročnou akci, jako je ta naše. Již máme většinu povolení, takže se můžete těšit, že již brzy budete mít možnost se podívat, kde přesně bude vaše stanoviště. Dále jsme se domluvili, že budeme požadovat po každém sboru, který s sebou bere stříkačku, aby si udělal vlastní námětové cvičení. Na něm si vyzkouší alespoň hodinu čerpat vodu, dále si každý vyčistí sítko chladícího okruhu a vezme s sebou plnou nádrž benzínu a ještě 100 litrů benzínu v kanystrech. Dále jsme se domluvili, že tato akce je natolik výjimečná, že i když máme dost hadic, tak pokud se bude chtít nějaký sbor ještě zúčastnit, může se přihlásit a my trať přizpůsobíme tak, aby mohl být s námi u toho. Pokud víte o někom kdo by se chtěl připojit, rádi ho přibereme mezi nás. Dále sepíšeme přesný návod, jak má každý strojník postupovat v různých situacích, které mohou nastat, sepíšeme také pravidla používání radiostanic a poučení o bezpečnosti práce při akci a pohybu po komunikacích. Domluvili jsme se na termínu námětového cvičení na nejproblematičtějším úseku 10.4.2010 a na další schůzce která proběhne 1.4.2010 na Šiklově mlýně. Samozřejmě, že Vás zde budu opět informovat o aktuálním dění.


Vaše dotazy zodpovíme na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.



O akci napsali:

zdarsky.denik.cz 6.5.2010
tn.cz
Internetový magazín ŽĎÁRSKÉ VRCHY
iDNES.cz
zdarsky.denik.cz
www.zrozeniprouspech.cz
www.pozary.cz

zdarsky.denik.cz
náchodský deník.cz
litoměřický deník.cz
tachovský deník.cz 

V sobotu 17.4.2010 se sešlo 26 sborů  osmého úseku trasy květnového pokusu o rekord, aby si vyzkoušeli nejenom dopravu vody, ale také plnění hadic cisternami, spojení radiostanicemi a velitel úseku Radek Harvánek velet obrovské mase lidí.

Sešli jsme se v sobotu 17.4.2010 v 9 hodin ráno na parkovišti pod Devíti skalami. Po nástupu a minutě ticha za tragické úmrtí vládních činitelů Polské republiky proběhlo školení strojníků, seznámení s rozmístěním sborů po stanovištích, výstupnímy tlaky, které budou stanoviště mít na svých strojích a volacími znaky, kterými se budou hlásit svému veliteli.

Poté jsme se v 9:50 hod rozjeli na svá stanoviště, kde proběhlo roztažení hadic a v 10:34 hod jsme začali zaplavovat hadice čtyřmi cisternami. Po dvaceti minutách byly cisterny vypuštěné do hadic a tak velitel úseku dal v 11:05 povel prvnímu stanovišti, aby nasálo a začalo tlačit vodu. Postupně všechny stanoviště hlásily předávku vody, ovšem asi po deseti minutách přišla závada rozdělovače na prvním stroji. Chlapům se připekly kontakty na kladívku v rozdělovači. Velitel tam poslal záložní stříkačku, která při příjezdu na jejich stanoviště už nebyla potřeba. Chlapi totiž pohotově závadu odstranili a do konce cvičení dodávali bezchybně vodu. Projevil se jiný problém a to, že stříkačky na dalších stanovištích byly bez vody a tak zhasly motor. To by bylo v pořádku, jenomže poté měl jeden stroj problém nastartovat a po dlouhém přemlouvání jsme byli nuceni ho nahradit záložní stříkačkou. Byla to pro nás zase další zkušenost a aspoň si strojník před nimi a velitel úseku vyzkoušeli řešit tyto problémové situace. Po výměně stříkačky nastal ještě jeden menší problém na konci vedení a to prasklá fungl nová jednou použitá hadice. Toto si neumíme vysvětlit, protože to byl mírně klesající úsek a v hadici mohl být tlak přibližně tak 4 atm. Pro nás jediné možné vysvětlení byla vada výrobce. Ale hadici jsme během chvilky vyměnili a v 11:45 začala stříkat voda na konci vedení. Poté jsme ji nechali 30min stříkat a v 12:15 hod byla dodávka vody ukončena. I přes tyto problémy si myslím, že jsme se s celou akcí poprali úspěšně a pro všechny sbory to byla veliká zkušenost, kterou jistě využijí 8. května. Po uklizení materiálu jsme se přesunuli do obce Herálec, kde nás bratři a sestry hasiči tamního sboru výborně pohostili a provedli jsme tam závěrečné vyhodnocení.

 

Data cvičení

Délka hadicového vedení 
4400 m
Převýšení trasy         74 m
Teplota nasávané vody 
5,8 °C
Teplota vody stříkané na konci 12,8 °C
Čas výjezdu na stanoviště 9:50 hod
Čas zahájení zaplavení 10:34 hod
Čas ukončení zaplavování
10:58 hod
Čas zahájení dálkové dopravy vody 11:05 hod
Čas výstřiku vody na konci trasy 11:45 hod
Čas ukončení dodávky vody 12:15 hod

 

 

Fota a videa z celé akce, které nám pořizoval bratr Bohumil Marek jsou k vidění níže. 
PS: Bohouši díky za super záznamy.

Fotogalerie akce "Cvičení dálkové dopravy vody z Kadova na Devět skal":

Videa z nástupu a přípravy před akcí (9):
 

Videa z akce (15): 
 

Videa ze závěru akce a zhodnocení (5): 

 

V sobotu 10.4.2010 dopoledne proběhlo námětové cvičení na největším stoupání na trati rekordu v dálkové dopravě vody. Cílem bylo zjistit podrobnosti o tlacích, především při velkém klesání hadic.

Za pomoci sborů Křižínkov, Křoví, Dolní Loučky, Bobrová, Radešín, Bohdalec, Bukov, Velká Losenice a Nové Dvory jsme v prostoru Jeřábkova mlýna, který se nachází na 2. úseku, sáli v nadmořské výšce 447 metrů nad mořem a tlačili vodu asi 800m do kopce až do výšky 514metrů nad mořem. To znamená, že na 800m jsme přetlačili 67 výškových metrů. Poté jsme hadice obrátili a jeli z kopce dolů. Myslel jsem si, že praxe bude úplně jiná, než teorie  uváděná v příručkách o dálkové dopravě vody. Mohu ale klidně prohlásit, že tak, jak jsme si to před pokusem spočítali, tak to také bylo. Stačilo pouštět stříkačkami nejmenší možný tabulkový tlak a vše probíhalo bez problémů. Největší tlak jsme měli na první stříkačce a to 6atm. Ujistili jsme se, že obavy které jsme měli z pouštění vody z kopce nebyly na místě. Vlastně většinu tlaku, který vznikal velkým klesáním, nám spolehlivě zmenšovala hadicová ztráta. Na nejnižší stříkačce jsme měli na vstupu do sacího hrdla 2atm. a na výstupu 3,5atm. Jediné, co nás překvapilo, byla veliká časová prodleva srovnání tlaků. V případě simulace prasklé hadice jsme zastavili vodu na stříkačce, která jí tlačila do kopce a strojníci stříkaček, které tlačily z kopce, o tom vlastně ani nevěděli. Voda k nim vlastní váhou stékala z celého kopce a vysáli celé klesající vedení. Takže po obnovení dodávky jsme celé vedení zaplavili znovu. I čas potřebný na dopravu vody až na konec vedení byl přesně tabulkový. 1540m hadic jsme zaplavili za 10minut, což je plánovaných 600l/min. Zajímavé také bylo, že jsme sáli vodu o teplotě 9,7°C a na konci nám vytékala o 2,5°C teplejší a to 12,2°C.  Jsme přesvědčeni, že když všichni budeme dodržovat daná pravidla, neměl by nastat při naší akci žádný problém. Každému strojníkovi totiž spočítáme přesný tlak, který bude držet na svém stroji. Příští týden ještě zkusíme úsek dlouhý 7km a pak už 8. května pojedeme na ostro.

Co říct na závěr? Snad jen: "Kéž by vynaložená snaha byla korunována touženým úspěchem."

 

 

Fotogalerie akce "Nácvik na rekord u Jeřábkova mlýna":


Videa z přípravy před akcí, úvodní informace, rozmístění čerpadel a spojení hadic:

 

Videa ze samotného čerpání, zkouška situace prasklé hadice atd.:

 

Videa ze závěru akce, úklid hadic a čerpadel, závěrečné zhodnocení:

 

Nahoru